Sam Hinkie, a meg nem értett zseni

Közzétéve 2019 júl 20

34 hónap. Ennyi időt töltött Sam Hinkie Philadelphiában, mint a csapat első embere, legfőbb döntéshozója. Ennyi idő is elég volt neki, hogy az NBA történetének talán legnagyobb átalakítását vezényelje le Isiah Thomas eközben hevesen tiltakozik. 34 hónap elegendő volt számára, hogy egy első körös Playoff-kiesésnél nagyobb potenciállál nem rendelkező csapatot újjáépítsen, letegye az alapköveket. Az alábbi cikkben Hinkie NBA-karrierje szempontjából fontos eseményeken kalauzolom végig a kedves olvasót, amely megmutatja, hogy mennyire összefüggnek egymással a dolgok az NBA berkeiben. Utazásunk 2002-ben veszi kezdetét.

2002. szeptember 27. Eladásra került a Boston Celtics, az új tulajdonos egy bizonyos Wyc Grousbeck által vezetett tröszt. Az eladás lebonyolításakor együttműködtek a Pantheon tanácsadó céggel, majd az üzlet megkötése után a Pantheon főnöke beajánlotta egyik alkalmazottját a csapathoz. Meg is kapta az állást, első feladataként pedig a jegyeladási rendszer modernizálásával bízták meg. Hamar kiütközött, hogy az új alkalmazottban ennél sokkal több potenciál rejtőzik, hamarosan már a korábbi draftokon elkelő játékosok egyetemi statisztikáit vizsgálta aszerint, hogy azok mennyire kompatibilisek iskolánként az NBA-vel. Nem sokára már a cserék és a szabadügynök-piac elemeivel is behatóbban foglalkozhatott, majd elérkezett számára a következő lépcsőfok.

2006. április 3. A Houston Rockets GM-je, Carroll Dawson egyre többet gondolkodik a visszavonuláson, Les Alexander tulajdonos ugyanakkor meggyőzi őt a folytatásról. A csapat új irányban gondolkodik, amiért 2005-ben alkalmazni kezdtek egy ifjú analitikust is a csapatnál. Végül még egy évig ő marad az általános igazgató, de utolsó szezonjára új segítőt kap maga mellé, egy fiatal és tehetséges, az analitikában jártas szakembert Bostonból. Ugyan ez a nyilvánosság előtt nem lát napvilágot, de ebben az egy évben be kellett őt tanítania, hogy az idény végén az örökébe lépjen, ő legyen a csapat új GM-je.

2007. május 10. Les Alexander általános meglepetésre és némi megrökönyödés mellett jelenti be az új GM személyét, aki nem a sokak által gondolt Dennis Lindsey lett, hanem az előző szezonban Bostonból érkező Daryl Morey. Morey teljesen más nézetet képviselt a kosárlabdát illetően, mint ahogyan az a korábbiakban megszokott volt, sokkal nagyobb szerepet szánt az analitikának. Jobbkeze a csapathoz két évvel korábban érkező Sam Hinkie lett, hasonló nézeteik miatt hamar megtalálták a közös hangot.

2012. július 5. A Los Angeles Lakers két jövőbeli első körös draftjogért megszerzi a kétszeres korábbi MVP Steve Nasht, hogy Kobe köré még egyszer utoljára felépítsenek egy bajnokesélyes csapatot. Eközben Dwight Howard megszerzésének a lehetőségéről is egyre sűrűbben érkeznek a hírek.

2012. augusztus 10. Hivatalosan is végbement az elmúlt évek egyik legtöbb játékosát megmozgató cseréje, melyben 4 csapat vett részt. Dwight Howard a Lakershez, Andrew Bynum a Sixershez, Andre Igoudala a Nuggetshez került a nevesebb játékosok közül, míg az Orlando többek között Nikola Vucevic és Aaron Afflalo játékjogát kaparintotta meg, valamint a Lakers 2017-es, védett első körösét. (Ez utóbbi jelen állás szerint vagy 2019-es első körös, vagy 2020-as és 2021-es második körös lesz.) Többek között Andrew Bynum megszerzésében való közreműködéséért a Sixers egész szezonra kinevezte Tony DiLeot általános igazgatónak, a másik jelölt Hinkie volt.

Morey és Harden talán sosem mosolyog együtt ilyen szépen, ha nincs Hinkie közbenjárása

2012. október 27. Hinkie tehetsége évről évre egyre jobban előtérbe került a ligában, az eddigi legnagyobb, a nevéhez köthető tranzakció Kyle Lowry megszerzése volt, 2012 októberében ez megváltozott. Lowry már nem volt a csapat tagja, a nyáron egy első körösért cserébe Torontóba került. Ez a csere remekül prezentálja Hinkie filozófiáját, amelyben fontos szerepet játszik a távolabbra történő előrelátás. 2012. október 27-én többek között ennek a draftjognak a felhasználásával szerezte meg a Rockets James Hardent. Harden addig a Thunder hatodik embere volt, tehetsége ugyanakkor nem tudott teljes egészében kibontakozni Durant és Westbrook mellett. Hinkie hónapokkal a csere előtt tartott egy prezentációt, amelyben azt próbálta bebizonyítani, hogy sokkal nagyobb potenciál van az OKC hátvédjében, mint azt bárki gondolná. Többek között ennek a prezentációnak lett az eredménye, hogy Mr. Szakáll Houstonban kötött ki. Néhány hónappal később szintén Hinkie közbenjárásával a csapat leszerződteti azt a Patrick Beverlyt, aki addig még nem lépett pályára NBA mérkőzésen.

2013. május 14. Ami késik, nem múlik. A Philadelphia kinevezte új általános igazgatóját, aki ezúttal már valóban Sam Hinke lett. Tony DiLeonak a félresikerült Bynum-csere miatt kellett távoznia. Az új GM rögtön nagy változásokat hozott, az újjáépítés útjára lépett. A kezdetektől fogva nagyobb távlatokban gondolkodott, a csapat meglévő értékeit pedig draftcetlikre kezdte el beváltani. Tudta, hogy a drafton történő választás lutri, ugyanakkor azt az elvet vallotta, hogy több cetlivel nagyobb az esélye arra, hogy a megfelelő játékost válassza ki.

2013. július 5. Dwight Howard aláír Houstonban, hogy James Harden csapattársa lehessen. Ennek következtében rendkívüli módon meggyengül a Lakers kerete, míg a csapat draftjogainak az értéke növekedésnek indul.

2014. június 26. A franchise jövőjének megalapozása, érkezik a játékosbörzéről Joel Embiid, illetve a frissen kihúzott Elfrid Payton játékjogából Dario Šarić lesz, így az irányító Orlandoban kezdi meg pályafutását, míg a horvát erőcsatár marad még egy évet Európában, ezzel is tovább erősítve a Sixers azon reményeit, hogy a következő nyáron övék legyen az 1/1. 

A csapat jövője, illetve annak megteremtője

2015. február 19. A 2013-as drafton kiválasztott, majd a 2013/14-es idény végén a legjobb újoncnak megválasztott Michael Carter-Williams távozik a csapattól, cserébe érte a Lakers védett draftjoga érkezik, amely legkésőbb 2018-ban lesz a csapaté. Hinkie ezzel a cserével bizonyítja, hogy képes felülemelkedni az utólag rossznak tűnő döntéseim, miután a megrekedni látszó irányítóért cserébe egy előkelő helyre várható cetlit szerez.

2015. június 25. Miután ismét nem sikerült megkaparintani az 1/1-es választási jogot a csapatnak, lemaradnak Karl-Anthony Towns megszerzéséről. Erre az esetre is volt „B”-tervük, MCW utódját, egyben a csapat jövőbeli irányítóját szeretnék ledraftolni D’Angello Russell személyében. A Lakers ugyanakkor keresztbe húzza a számításaikat, elviszik előlük a fiatal hátvédet. Ezt követően Hinkie elköveti 34 hónapos regnálása egyetlen nagyobb hibáját, kivételesen nem tesz semmi váratlan és az 1/2-re várt Jahlil Okafor lesz a választottja. Pár perccel később Phil Jackson meghúzza egyetlen jó döntését a Knicks elnökeként, úgyhogy valami biztos lehetett a levegőben.

2016. április 6. Miután a csapat Colangelo-túltengésben kezdett szenvedni, Sam Hinkie távozott a Philly kötelékéből. A legtöbben félresikerültnek nyilvánították a projektet, sokan őrültnek gondolták a távozó szakembert. Egy hónappal a távozása után a Sixers megnyerte a Lottery-t, majd a draftról érkezett Ben Simmons, akit az elmúlt évek egyik legnagyobb tehetségének tartanak a szakemberek. A szurkolóktól 13 oldalas levélben búcsúzik, ahol sokat mesél a filozófiájáról, az előrelátás fontosságát pedig a San Antonio példáján keresztül szemlélteti. (Amelyben a Spurs tulajdonosa elmondja, hogy R. C. Bufford már 3-4 évvel Aldridge megszerzése előtt elkezdte azt tervezni, hogy végül lehetséges legyen az az igazolás.)

2016. október 27. Joel Embiid bemutatkozik a ligában, első meccsétől fogva domináns játékot mutat be. Amikor ő a pályán van, akkor csapata jobban teljesít ellenfeleinél, nélküle viszont továbbra is sokszor kilátástalan a játék képe. Embiid hatására egyre többen kezdik el azt gondolni, hogy Hinkie talán a helyes úton járt. A center pedig egyenesen meg van erről győződve, Hinkie tiszteletére felveszi a „Process” becenevet.

2017. március 28. Sajtóértesülések szerint a Sacramento Kings alkalmazná az állás nélküli analitikust. (Arról nem szólnak a hírek, hogy milyen pozícióban.) Hinkie elutasítja ezt az opciót, jobb lehetőségre vár. 

2017. április 3. Az Orlando Magic szerződteti Patrice Garinót, az aláírásról készült fotó hátterében pedig egy tábla látható, amelyen a csapat nyári tervei találhatóak meg. A legérdekesebb felvetés egy Aaron Gordon és Dario Šarić köré felépítendő csere. A Lakers-szurkolók örömmel konstatálhatják Luol Deng nevét a táblán. A Magic-szurkolók már rég elmentek inni.

Az a bizonyos tábla, amely kiszivárogtatásában állítólag Rob Hennigan is közrejátszott

2017. április 13. Az Orlando Magic meneszti Rob Hennigan GM-et, miután továbbra sem látszódik a nagyobb előrelépés a csapatnál. Több jelöltről is szólnak a hírek, de nincs köztük Sam Hinkie. Pedig talán pont ő lenne a megoldás, mert jelenleg a floridaiak nem haladnak semerre. Eközben a Sixers a fejlődés útjára lépett, ráadásul az elmúlt évek legmélyebb draftján jó eséllyel két alkalommal is választhatnak az első négyben, amennyiben átkerül hozzájuk a Lakers joga. Ha nem kerül át, hanem marad az arany-liláknál, akkor az Orlando elköszönhet a Howard-üzlet keretein belül megszerzett draftcetlitől. És hogy mi a helyzet Daryl Morey-val? Idén talán végre megkapja az év legjobb vezetőjének járó díjat, amit már korábban is megérdemelt volna.

Hinkie nagy fogása Joel Embiid, aki mezeinek eladási számából és árából is látszik, hogy a gyűjtők is értékelik a játékát és a karakterét. Az ebayt böngészve alig lehet találni eredeti mezét, az nbastore.com-on pedig 56$-86$ közötti összegért árulják őket. 1-2 év múlva már használtan is lehet kapni majd eredeti terméket, de nem hiszem, hogy 30-40$ alatt hozzá lehetne jutni egyelőre.

0
    0
    Kosarad tartalma
    Üres kosárVásárolj tovább