NBA sztárok szokatlan mezben a tengerentúlon – a 2011-es NBA Lockout

NBA sztárok szokatlan mezben a tengerentúlon – a 2011-es NBA Lockout

Közzétéve 2019 júl 20

Cikkünkben visszatekintünk a 2011-es NBA Lockoutra, ami miatt csak 2011. december 25-én tudott elindulni az idény, 2 hónappal később, mint normális esetben. “Szokás szerint” a csapatok tulajdonosai és a játékosok szakszervezete nem tudtak megállapodni időben a fizetési sapkáról és a bevételek elosztásáról, így az eredetileg 82 meccses alapszakaszból csak 66 mérkőzéses lett.

A játékosok egy része ez idő alatt sem tétlenkedett, hanem több igazi sztár is átjött a tengeren túlra és vagy európai topligákban, vagy Ázsiában próbáltak szerencsét.

Tony Parker hazament a saját csapatához Ronny Turiaffal egyetemben. Parker 2009-ben megvásárolta az Asvel 20%-át, azóta pedig már többségi tulajdonosa az együttesnek, ezért minimum fizetésért (2000$ havonta) játszott a francia együttesnél és még a saját, 250.000$-os biztosítását is ő fizette. Tényleg a játék öröme miatt játszottak ők ketten ebben az időszakban.

Természetesen Parker dominált és 22 pontot, 4.9 lepattanót és 6.1 gólpasszt átlagolt a Franciaországban töltött 8 mérkőzése alatt, míg Turiaf 10 pontot és 6 pattanót szorgoskodott össze.

Tony Parker mellett kétségtelenül a legnagyobb név Deron Williams volt, aki Európába jött. Egy mai mérkőzését megnézve nem igazán érthető ez, de a lockout előtti évben 20 pont és 10 gólpassz fölött átlagolt Williams és háromszoros All-Star gála résztvevő volt.  D-Will Törökországba igazolt a Besiktas csapatához, de a francia duóhoz hasonlóan ő is kilépett a szerződéséből a lockout végén és visszament az NBA-be. Helyére Carlos Arroyot igazolta a Besiktas.

Deron egyik mérkőzésen 50 pontot szerzett, összesen pedig 24.6 pontot és 6 gólpasszt átlagolt, miközben 48.6%-al (18/37) dobta a hármasokat az 5 Euroliga mérkőzése alatt. Nem csoda, hogy mindössze 1,5 hónap játék után az utolsó meccsét követően visszavonultatta a 8-as mezszámát a Besiktas.

 

 

Ma már nagyobb név, de akkor még csak egy második körben draftolt és szerződéssel még nem rendelkező játékos volt Chandler Parsons, akinél még az sem volt garantált, hogy valaha az NBA-ben pályára lép, így nem nagy meglepetés, hogy átjött Európába a Cholet csapatához Franciaországba. Csak 3 meccsen játszott és 10 pontot, 6 lepattanót és 4 gólpasszt átlagolt.

 

 

Rudy Fernandez volt talán a legnagyobb név azok közül, akik azóta sem mentek vissza az NBA-be. Stabil 20 perces játékos volt, de ő hazament a Real Madridba szupersztárnak és nagy pénzt keresni.

 

 

Wilson Chandler (a képen éppen JR Smith ellen) az egyik legnagyobb név, aki Kínába igazolt ekkor és állítása szerint rengeteget fejlődött a játéka ez az idény alatt. 26.6 pontot szerzett és 11.6 lepattanót szedett le átlagosan mérkőzésenként.

 

Danilo Gallinari is hazament az Olimpia Milano csapatához Olaszországba, de ő is kilépett a szerződéséből a lockout végén és visszatért Denverbe. 15 meccsen 13.5 pontot és 4.9 lepattanót átlagolt.

 

Ahogy sokan mások, Ersan Ilyasova is hazaigazolt az Anadolu Efes csapatához és ő is visszatért a lockout végén, Nicolas Batum pedig a Nancy csapatába ment haza. Batum 16.6 pontot dobott, 6.3 lepattanót szedett le és 4.6 gólpasszt osztott ki mérkőzésenként, míg Ilyasova 9.5 pontot és 5.5 lepattanót átlagolt.

 

Minden idők valaha volt legjobb játékosa, Brian Scalabrine is tiszteletét tette Európában, hogy lássák a földi halandók is azt, hogy hogyan is kell ezt a játékot játszani. 9.3 pontot és 4.6 lepattanót átlagolt 50%-os tripladobással és 60%-os mezőnydobással.

 

 

Az akkor még csak épphogy ismert, az NBA-ből való kikerülés határán táncoló Danny Green is átjött Észak-Amerikából és a Union Olimpija csapatában játszott addig, amíg a lockout tartott, majd visszatért a Spurshöz és beverekedte magát a kezdő csapatba, ahonnan azóta is kirobbanthatatlan. 11.4 pontot szerzett Green átlagban és 4 lepattanója volt mérkőzésenként.

A szupersztár státuszból már éppen kieső Kenyon Martin is Kínába tette át a székhelyét és a kínai bajnokság addigi legnagyobb fizetéséért játszott Xinjiang Flying Tigersnél, ahonnan akkor térhetett vissza az NBA-be, mikor a csapatának véget ért az idény. Martin nem igazán nyújtott maradandót, mivel mindössze 13.9 pontot és 9.7 lepattanót szerzett mérkőzésenként.

 

JR Smith is átment Kínába, ahonnan ő is 2012 februárjában tudott visszatérni az NBA-be, miután a csapata nem jutott be a rájátszásba. JR-hoz méltóan nem volt szívbajos rádobni mindent, ami a kezébe került és volt olyan mérkőzés, amikor 60 pontot dobott, közte 14 triplát 18 kísérletből, de volt 52 pont (közte 11 tripla), 22 lepattanó, 7 labdaszerzéses meccse is.

Az idény alatt 36.6 pontot dobott átlagban mérkőzésenként.

 

 

Ty Lawson Litvániában kötött ki a Zalgiris Kaunas csapatánál, viszont csak 7 mérkőzésen lépett pályára, aztán véget ért a lockout és visszatért a Denver Nuggetshez.

 

 

Szerencsére idén januárban megállapodtak a felek, így nem lesz jövőre lockout. Szerintem minden NBA rajongó örül ennek még akkor is, ha 1-2 igazi szupersztárt láthattunk volna ismét Európában.

Itt a teljes lista azokról a játékosokról, akik az NBA-ből átjöttek játszani 2011-ben:

 

0
    0
    Kosarad tartalma
    Üres kosárVásárolj tovább