Hogyan kerüld el a hamis mezeket az interneten 1. rész: Nike focimezek

Közzétéve 2019 júl 20

Bizonyára sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy egy mez vásárlásakor rengeteg ázsiai hamisítvány közül kell kiválasztani és eldönteni, hogy akad-e egyáltalán eredeti közöttük. Gyakorlatilag mára már minden terméket hamisítanak és egyre jobban törekednek arra, hogy az eredetihez megszólalásig hasonlító mezt állítsanak elő, ám ez csak a látszat. Nagyjából megállja a helyét az az állítás, hogy a 90-es évek közepétől exponenciálisan nő az egyes termékek hamisítási aránya és a gagyi termék minőségjavulása.

A cikksorozatunkban azon gyűjtőknek adunk segítséget, akik szeretnének hivatalos, az adott márka által gyártott, eredeti mezt vásárolni, legyen ez használt vagy új és el szeretnék kerülni a hamisítványokat. Az alábbiakban pontokba szedve olvasható, hogy mire érdemes figyelni és hogyan lehet kiszűrni a gagyi termékeket.

 

1. Ár

Ne legyünk hiszékenyek, mikor egy eladó azt állítja, hogy egy prototípust vagy próbamezt árul, ami nem került kereskedelmi forgalomba. Mi az esélye ennek, hogy ez a sztori valóban igaz? Mi az esélye annak, hogy csak egy külsőre igényesen elkészített hamisítványt próbál eladni? Ma jelenleg az összes eredeti Nike termék egyedi kóddal van ellátva.

Amikor sok magát kereskedőnek beállító, de valójában a szobából az aliexpress.com-ról (vagy hasonló távol-keleti oldalról) rendelgető, szekrényben tárolgató és onnan katalógusfotóval árusító személy egy az idei évben aktuális mezt 5.000-10.000Ft közötti áron árul és azt állítja, hogy eredeti a mez, az több, mint vicces. A hivatalos Nike boltban ezek a termékek ára 15.000-30.000Ft között mozog és még erre hasznot is kell rakni az eladónak. Ne álltassuk magunkat azzal, hogy biztos kifutó darabok vagy kamionról leesett mezek. Még a lopott cuccokat is drágábban árulják, habár szerencsére szinte alig lehet ilyennel találkozni. Hamisítvánnyal viszont annál inkább.
Legyünk extrém szkeptikusak
akkor, ha egy ilyen eladóval találkozunk és mindig kérjünk az adott termékről közeli képeket a következő pontokban leírt, eredetiséget igazolni tudó, részletgazdag dolgokról.

 

2. Méretezés

Nagyon árulkodó tud lenni egy méretezés a mez nyakában. Ez a Nike mezeknél különösen igaz, főként a 2000-es évek közepén készült termékek esetében.

A Total90-es és az utána következő FitDry technológiával készült mezek esetében a méretezésnél nem voltak eléggé körültekintőek a hamisítók. Mondhatni, még gyerekcipőben járt a „szakma”, hisz olyan nyilvánvaló dolgokat nem másoltak le, mint a méretezésben a több soros számozás.

Egy eredeti mez esetében cm-ben és a különféle országot szerinti méretezéssel (betűk, számok vegyesen), több sorban van megadva a ruha mérete, míg a hamisítók egyszerűen, egy sorban megoldották egyetlen betűvel. Ezen túl még a méretezés környékén található motívumok formája is árulkodó tud lenni. Sok klub a saját mottóját vagy egyéb logókat, elemeket készít a mez ezen részére, aminek a lemásolása sem szokott tökéletes lenni.

 

3. Mosási tájékoztató

A Nike mezeknél ez alapján nagy valószínűséggel meg lehet mondani, hogy eredeti-e a termék vagy sem. A mosási tájékoztató egy eredeti mez esetében a 2002 utáni érában több részből áll. Van maga a többnyelvű tájékoztató és van a Nike egyedi kódja, ami minden mez esetében más, de azonos stílus alapján készül. Ez a rész szinte az összes hamis termékből hiányzik.

2002 előtt a mezek esetében egyszerű volt a mosási tájékoztató, de a mezeket sem nagyon hamisították, legalábbis nem ilyen mennyiségben, mint most. Sokkal egyszerűbb lett volna a mosási tájékoztatót lekoppintani, de nem tették még a csekély mértékű hamisítványok esetében sem, így a képeken látható tájékoztatók akár eredetiséget is bizonyíthatnak. 

Íme két példa 2002 előtt készült eredeti Nike mez mosási tájékoztatójára:

Mint minden hamis mez esetében általában, nem csak egyetlen ponton tér el az eredetitől a kamu mez. Ha a mosási tájékoztató nem stimmel, akkor jó eséllyel több helyen is lesz hiba, de ez egy nagyon jó kiindulópont. Mindenképpen vásárlás előtt kérjetek képet az eladótól.

 

4. Címer

Nagyon sokszor azt lehet(ne) mondani, hogy a címer eredeti, viszont mutatok egy képet egy szinte tökéletes hamisítványról és az eredeti mezről. Ugye, hogy nem ugyanaz a címer?

 

5. A Nike pipa formája és elhelyezkedése

Előfordulhat, hogy egy eléggé jól kidolgozott hamisítvánnyal találkozunk, de valami mégsem stimmel. A Nike pipát sokszor hibásan másolják le, még ha közelítőleg ugyanúgy is néz ki, mint az eredeti. A szára dőlésszöge, a feje vastagsága gyakran eltér az eredetitől, illetve a pipa elhelyezése a mezen is árulkodó.

Amennyiben nem tudjuk eldönteni, hogy hol is helyezkedett el valójában, akkor irány a google, ahol számos mérkőzésfotó közül lehet válogatni referenciaként.

Nézzétek meg, hogy mennyire eltérő az eredeti középső mez és a bal oldali hamisítvány!

 

6. Bolti címke

Ez már tényleg csak a teljesség kedvéért írom le, hisz a fenti dolgok már hamarabb lebuktatják a távol-keleti terméket.

Az eredeti mez esetében a bolti címke matt színű, míg a hamis címke fényes, sokkal keményebb anyagból készül, sokszor laminált. Mire ez a kezünkbe jut, addigra már a többi ponton meg tudtunk bizonyosodni a mez eredetiségéről.

 

7. Anyag

A 2014/15-ös idénybeli és annál újabb mezek esetén fotókon már nehezen derül ki, hogy hamis-e egy mez vagy sem, a mez anyaga viszont nem hazudik. Sajnos ezt elég nehéz képről megállapítani, viszont személyes átvétel esetén könnyen lehet igazolni ezt a pontot. Ha bemegyünk egy Nike boltba, akkor érződik mind a replica, mint az authentic mezek anyagán (ezek különbségeit később, egy másik cikkben részletezem), hogy egy komoly kidolgozású, hordásra alkalmas termék, míg a hamisítvány egy műszálas, gyenge, kényelmetlen utánzat, egy sima műszálas mez.

 

A témában megtalálhattok egy videót a Youtube csatornánkon is:

 

Manapság – és főként a laikus számára – már nem egyszerű megkülönböztetni az eredeti terméket az ázsiai hamisítványtól, de a fenti pontokat megvizsgálva ki lehet szűrni szinte az összes hamisítványt. Ha pedig nem vagytok biztosak, akkor nyugodtan kérdezzetek a facebook oldalunkon, igyekszünk minél hamarabb válaszolni, valamint a cikkel kapcsolatos észrevételeiteket szívesen fogadjuk a facebookon a cikkhez tartozó bejegyzés alatti hozzászólásoknál.

 

0
    0
    Kosarad tartalma
    Üres kosárVásárolj tovább