Champion USA replica NBA mezek fejlődéstörténete

Champion USA replica NBA mezek fejlődéstörténete

Közzétéve 2019 júl 20

Több NBA mez gyűjtőnek, fanatikusnak feltűnt már, hogy valamelyik mezen az NBA logó varrott, valamelyiken „plüss”, méretezés nincs a nyakában vagy ha van is, két különböző mezen a címkén lévő írás teljesen eltér egymástól.

Azt egy korábbi írásunkban olvashattátok, hogy a Champion 1991 és 2002 között gyártott USA replica mezeket. Az utolsó két évben kiadott mezeket könnyű felismerni, hiszen itt a mezek válla sokkal szélesebb volt, mint egy 90-es évekbeli meznél.

Példaként vegyük Michael Jordan Chicago Bulls mezeit:

1991-92:
Talán ezt az évjáratú mezt a legkönnyebb felismerni, hiszen az NBA logó plüss, vasalt, illetve a mez alján lévő méretezés címke mellett van, hogy milyen anyagból is készült a mez. Made in USA látható is ezen a címkén, azaz Amerikában készültek a mezek.

1992-94:
Véleményem szerint ennek az évjáratát lehet a második legkönnyebben felismerni, hiszen még itt is vasalt NBA logót raktak a mezre, viszont a mosási tájékoztató már a mez belsejében található. Itt a név már fekete, és fehér a körvonala, ellentétben a 91-92-es kiadással, ahol teljesen fehér volt a név. Szintén Made in USA.

1994-95:
Jordan 1995. március 19-én jelentette be, hogy visszatér a Bullshoz, és itt az általa korábban viselt 23-as mezszámot visszavonultatták, így abban már nem szerepelhetett (hiába az övé volt). A bátyja által viselt 45-ös számot választotta helyette, de hozzá tartozik az is, hogy MJ nem is akarta a #23 viselni (édesapja halála miatt, illetve új kezdetként tekintette).

A ’95-ös Playoff második körében a Shaquille O’Neal és Anfernee Hardaway által vezetett Orlando Magic-kel kerültek össze, ahol az első meccs végjátékában Jordan elveszítette a labdát, így volt esélye a Magicnek megnyerni a mérkőzést. Ezután döntött úgy Michael, hogy visszatér a korábbi, általa viselt 23-as mezszámra, és a szériát így játszotta le (4-2-re az Orlando jutott tovább), de mivel a mezszámcserére a ligának is rá kell bólintania, ezért az ő engedélyük nélkül váltott számot, és 100 000 dollárra lett büntetve a Bulls.

Jordan Összesen 22 meccsen szerepelt 45-ös mezszámmal, cirka 240 000 darab mezt adtak ki hazai, illetve vendég kiadásban.

Itt a mezen az NBA logó már varrott, és még mindig az USA-ban készítették a mezeket.

1995-96:
Ennél az évjáratnál azonnal észrevehető, hogy van a nyakában is egy címke, itt annyi látható, hogy „Assembled in Mexico of US Components” (több meznél Costa Rica található). Itt a méretezés címkén már nem található meg, hogy hol is készült a mez.

1996-97:
Itt szembetűnő, hogy jóval nagyobb címke található a mez nyakában „Authentic Athletic Apparel. Assembled in Mexico of US Components. Fiber Content on Reverse” szöveggel. Itt a sorrendnek a későbbi kiadású mezeknél lesz jelentősége. A méretezés címkén itt sem látható már, hogy hol készült a mez. A Bulls 23 és a Jordan 23 valamivel feljebb került a mezen, mint az előző évben volt.

1997-98:
A nyakában található címke itt már csak annyit ír, hogy „Made in Mexico”.

1998-99:
A 1998-as bajnoki cím után a Bulls vezetősége úgy döntőtt, hogy Phil Jacksonnal nem hosszabbítanak, így borítékolható volt, hogy a Jordan-Pippen-Rodman hármas is menni fog a Bullstól (Mindhárman szabadügynökök lettek a szezon után).

1998. július 1-je után a játékos szakszervezet és a csapatok tulajdonosai nem tudtak megállapodni a bevételek elosztásáról, ami miatt a játékosokat kizárták a ligából, azaz lockout lett, így a szezon csak később, februárban kezdődött, amikor már dűlőre jutottak a felek. Ebben a fél évben minden maradt, úgy, mint az előző idényben a csapatok/játékosok szempontjából. MJ 1999. január 20-án jelentette be második visszavonulását, de a Champion megegyezett az NBA-vel, hogy a februári szezonkezdés után még 70 napig forgalmazhassa néhány visszavonult játékos mezét (Jordan, Larry Bird, Magic Johnson) és a 70 napos licensz lejárta után ismét megegyezett a Champion és az NBA, hogy a szezon végéig árulhatnak Jordan mezeket.

A mezen az NBA logó ugyanúgy varrott, mint az előző 4 idényben, a nyakába ugyanaz a Made in Mexico felirat szerepel, de annyi változás lett itt, hogy a méret is bele lett írva.

(forrás: championblogger.com)

0
    0
    Kosarad tartalma
    Üres kosárVásárolj tovább